Oud grafveld op toekomstige begraafplaats Oostvleteren

Tijdens een archeologisch vooronderzoek langs de Kasteelweg in het West-Vlaamse Oostvleteren hebben archeologen sporen gevonden van een grafveld uit de Ijzertijd en/of Romeinse Periode (ca. 500 voor Chr. – 100 na Chr.). “Het is de eerste keer dat er in de Westhoek dergelijke sporen aan het licht komen,” zegt archeoloog Jan Decorte (Archeo7). Deze resultaten maken een vervolgonderzoek noodzakelijk. Daarbij zal het volledige terrein, zo’n twee hectare groot, volgend voorjaar worden opgegraven.

Volgend jaar wil de gemeente Vleteren langs de Kasteelweg een nieuwe begraafplaats realiseren. En dit is vrij dringend, aangezien het aantal vrije plaatsen op de huidige kerkhoven beperkt is. Na overleg tussen de gemeente Vleteren en de intergemeentelijke archeologische dienst Archeo7 werd al voor de aanvraag van de bouwvergunning een archeologisch vooronderzoek uitgevoerd, om het gebied archeologisch in te schatten en zo weinig mogelijk tijd te verliezen.

Het vooronderzoek, uitgevoerd door het bedrijf Ruben Willaert BVBA uit Sijsele, leverde sporen op van loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog. Belangrijker is evenwel de aanwezigheid van een 20-tal grafbijzettingen. Het gaat om resten van het crematieritueel die in een kuil worden bijgezet, al dan niet met andere grafgiften die de dode moesten begeleiden na zijn dood. Aan de hand van het aardewerk dat bij deze bijzettingen is gevonden, dateren we deze graven vanaf de Midden-IJzertijd tot de Vroeg-Romeinse periode.

Deze resultaten noodzaken een vervolgonderzoek, waarbij het volledige terrein van ca. 2 ha volgend voorjaar moet worden opgegraven. “Op deze manier proberen we het leven van de personen die in deze periode in Oost-Vleteren leefden te reconstrueren en meer bepaald hoe ze met hun doden omgingen,” aldus Jan Decorte. “De kostprijs van de opgraving is volledig ten laste van de gemeente Vleteren, op basis van het archeologiedecreet uit 1993.”

Bron: Archeo7

7 Comments

 1. Beste, is het wel slim om de exacte lokatie van een nog te onderzoeken grafveld al prijs te geven aub? Lijkt mij bepaalde individuen de pap in de mond geven…

  • Een beetje jeugdig enthousiasme van iemand die beter zou moeten weten.

   Ik versta het aan de ene kant wel: dergelijke grafvelden komen niet zo heel veel voor en zeker niet als de mogelijkheid er is om een vergelijking te doen tussen de rituelen en bijzettingsgewoonten van de IJzertijd en de Romeinse periode. Beetje te vergelijken met Ursel. terug een zeer mooie vondst.

   Ondanks de mooie vondst zou dit immers beter gezwegen worden voor schattengravers. Met dit artikel weten wij nu niet bijzonder veel. Het had dus beter geweest dit artikel te plaatsen op het einde van de graafwerkzaamheden wanneer de graven in hun totaliteit waren onderzocht.
   Nu zal ik er niet raar van opkijken wanneer er opeens weer artikel of verhaald de ronde gaat dat er weer geplunderd is al dan niet nu of tijdens het vervolgonderzoek wanneer gans het terrein open ligt.

   We kunnen alleen maar hopen dat de sleuven dicht zijn gemaakt en er niets meer zichtbaar is. Dan is dat al van de baan. Tijdens het vervolgonderzoek zou er zoals gezegd gewacht moeten worden tot dat de laatste pot/scherf gelicht is vooraleer er ook maar iets in de pers verschijnt.

   • Jan (Archeo7)

    24 Dec 2011 at 14:21

    Beste Johan,

    Dat heeft dus niks met jeugdig enthousiasme te maken, maar alles met realisme, zoals ik reeds aan A duidelijk maakte.

 2. Beste A,

  Als dit moet besproken worden op schepencollege en later door gemeenteraad, dan komt dat in de pers. Daar is weinig aan te doen.

  Voor bepaalde individuen zijn er regelmatige patrouilles.

  • Beste Jan, U kan een schepencollege en een gemeenteraad altijd vragen om deze informatie af te schermen voor de pers. Een schepencollege en een gemeenteraad houdt ook op andere vlakken bepaalde dingen achter; waarom dan ook dit niet?

   • euh… omdat ze met bepaalde dingen graag uitpakken en in de krant komen, en met andere liever niet?

 3. Ingo Luypaert

  26 Dec 2011 at 19:26

  Wat al dan niet openbaar kan worden gemaakt, is geregeld via de regelgeving openbaarheid en toegankelijkheid bestuursdocumenten.
  Er zijn diverse uitzonderingen, waaronder milieu, maar dat werd tot nu toe nog niet toegepast in deze gevallen.
  In principe zijn er voldoende maatregelen opgenomen in het archeologiedecreet tegen eventuele plundering. Het is louter een kwestie van handhaving.

Comments are closed.