Ex situ, het eerste archeologisch tijdschrift voor Vlaanderen

Archeologen in Vlaanderen hebben eindelijk hun eigen magazine: Ex situ. Het moest ervan komen, maar het had al veel eerder gemogen. Toch als het afhangt van een vijftiental archeologen, die het beu zijn dat archeologie tot op vandaag vooral aandacht kreeg als Leuvense burgemeesters of rijke bouwpromotoren zich kwaad maken. Archeologie is veel waardevoller dan enkel het nieuws dat een bouwplan vertraging heeft opgelopen, dat het veel zal kosten of dat er wel wat hinder was door de werken.

“We zien de laatste jaren dat archeologie eindelijk volwassen wordt, ook in Vlaanderen”, legt archeoloog en hoofdredacteur Johan Hoorne de bestaansredenen van Ex situ uit. “Aan de geïnteresseerde vragen en de grote blikken van voorbijgangers aan onze werven, merken we dat die appreciatie en dat besef ook steeds meer groeit onder de mensen. Niets te vroeg dus voor het eerste archeologisch glossy magazine van Vlaanderen.”

Het eerste nummer van Ex situ verschijnt deze maand meteen op 1000 exemplaren. “Het is een initiatief van een vijftiental geëngageerde archeologen, die dit vrijwillig op poten hebben gezet, puur vanuit hun overtuiging en passie om de resultaten van dit boeiende onderzoek met de Vlaming te delen. Het tijdschrift kwam tot stand in de schoot van het Forum Vlaamse Archeologie, dat zich garant stelt als verantwoordelijk uitgever”, aldus nog Hoorne. “Met dit nieuwe magazine willen we archeologie op een boeiende en vooral toegankelijke manier presenteren aan een breed publiek. De laatste jaren voeren archeologen meer en meer onderzoek uit in Vlaanderen maar de nieuw verworven kennis kwam slechts met mondjesmaat bij het publiek terecht. Ex situ heeft zich voorgenomen daar wat aan doen.”

Met een waaier van korte en lange reportages, opiniestukken, interviews en fotoverslagen, hoopt Ex situ een schakel te vormen tussen de onderzoekers en alle geïnteresseerden. Via toegankelijke teksten, kwaliteitsfotografie én een mooie verpakking. Kortom, een glossy blad, met inhoud. De focus ligt op archeologisch onderzoek in Vlaanderen. Maar ook aan Vlaamse vorsers in het buitenland besteedt Ex situ aandacht.

In het eerste nummer kan de lezer ondermeer op pad met prehistorische jagers-verzamelaars langs de Schelde, ijzertijdboeren uit Geel, vroegmiddeleeuwse bouwvakkers in Brugge en een 15de-eeuwse kruisboogmaker uit Aalst. Of wat dacht u van een wandeling in het bos ten tijde van Asterix? Verder weg gaat Ex situ op zoek naar het kwetsbare erfgoed in de Altai en de tot de verbeelding sprekende dierengraven in Egypte.

Ex situ is een uitgave van het Forum Vlaamse Archeologie, zal halfjaarlijks verschijnen en kost 12,5 euro. Het magazine bevat 96 rijk geïllustreerde pagina’s.

Meer info: www.exsitu.be

7 Comments

 1. Van ganser harte gefeliciteerd! Ik wens jullie een lang leven en meteorietwise inslag 😉 Dit soort dingen is wat we nodig hebben om archeologie in Vlaanderen écht te verankeren.

  Cheers! Dries Tys

 2. Alexander Lehouck

  6 Apr 2012 at 10:33

  Ik wens de initiatiefnemers van harte succes! Dit moet meer mensen kunnen bereiken, dit moet scoren… met de nodige steun van ons aller werkveld.

 3. Ook onze steun voor dit mooie initiatief!

 4. Goed bezig en ik hoop op een goede afname.

 5. Ben ook zeer benieuwd naar het eerste exemplaar!

 6. Wllly Devaere

  6 Apr 2012 at 22:58

  Ook ik kijk al uit naar het eerste nmmer!

 7. Bedankt voor de gelukwensen!
  De volledige inhoudsopgave is terug te vinden op http://www.exsitu.be...

  Het nummer kopen is mogelijk via paypal op de website, via bankoverschrijving of op verschillende contactdagen (de eerste is het Archeologisch Forum, 21/04, Tongeren). Concrete informatie is te vinden op http://exsitu.be/posts/category/nummers

Comments are closed.