Locatie van het oppidum van de Aduatuci geïdentificeerd

Recent onderzoek van Keltische goudschatten uit de Lage Landen heeft geleid tot de identificatie van de door Caesar vermelde versterkte nederzetting (oppidum) van de Aduatuci, een volk woonachtig in Midden-België. Dat meldt het Gallo-Romeins Museum vandaag in een persbericht. Deze versterking van de Aduatuci werd in 57 v.Chr. door Caesar belegerd en veroverd, waarna de totale bevolking van 53.000 personen in slavernij werd afgevoerd. Nu vrijdag zullen de onderzoekers de locatie van dit oppidum van de Aduatuci bekend maken tijdens een persconferentie in het museum.

8 Comments

 1. Enorm benieuwd naar deze!

 2. The bets are open!
  Ik gok op een plaats in de driehoek Borgloon-Huy-Luik. Of wordt het toch het plateau van Caestert?

 3. Citadel van Namen, meest logische….

 4. rené thewissen

  30 May 2012 at 18:01

  En in Modave zetten ze al hun geld in op hun eigen Rocher du Vieux Chateau, niet voor niets tebereiken langs de Rue Camp Romain.

  Iets meer op http://www.scienceguide.nl//201205/caesar-roofde-gallia-kaal.aspx

 5. Voor alle duidelijkheid: het oppidum van de Aduatuci, dat Caesar inneemt in 57 v. Chr. heeft niets te maken met het castellum ‘Atuatuca’, vermeld in Caesars DBG V-VI en (mogelijk) identificeerbaar met het plateau Caestert.

 6. hopelijk onder de locatie van uplace in vilvoorde…

 7. Ik gok op iets in de omgeving van Namen, en ik hoop maar dat het museum de goede zaak niet schaadt met deze pre-aankondiging. Het is een hele riskante wijze van archeologische publiciteit: http://mainzerbeobachter.wordpress.com/2012/05/30/wetenschap-teasers-en-ergernis/

 8. @Guido Cuyt
  Wil absoluut geen polemiek starten, maar voorlopig moeten we alle opties openhouden, nietwaar. 🙂
  Gezien de grote overeenkomst in naam ZOU Atuatuca een burcht van de Aduatuci in Eburoons gebied kunnen geweest zijn, dus een mogelijke plaats waar ze zich in 57 v. Chr in terugtrokken.

  Enfin, ik blijf gokken op iets meer zuidelijker hoor. Huy, Luik of Borgloon.

Comments are closed.