Gentse archeologie neemt hoge vlucht

De vakgroep Archeologie van de UGent pakt uit met een primeur: de archeologen gaan er gebruik maken van een ‘drone’ voor het uitvoeren van archeologische prospectie. De Microdrone MD4-1000 is een telegeleide ‘quadrocopter’, een soort helikopter met vier gesynchroniseerde rotoren. De UGent experimenteert al langer met alternatieve pistes voor de traditionele luchtfotografie. De foto’s van de drone maken het nu ook mogelijk om rechtopstaande archeologische structuren gedetailleerd in 3D te documenteren.

Eerder ontwikkelde de vakgroep al een telegeleid camerasysteem met een heliumballon die het mogelijk maakte om de voortgang van opgravingen te documenteren. “Twee jaar geleden besloten we echter volop in te zetten op de langetermijnhuur van een Microdrone,” vertelt prof. Roald Docter in het tijdschrift van de UGent. “Die is immers niet zo windafhankelijk en laat bovendien toe om een veel groter onderzoeksgebied fotografisch te bedekken. Vergeleken met conventionele vliegtuigen kan de drone op een geringe hoogte vliegen, waardoor het beeld veel meer details bevat. Dankzij de vier propellers kan de drone daarnaast gemakkelijk stabiel boven een bepaalde plek blijken hangen. Aan de hand van een aantal vooraf ingegeven gps-coördinaten vliegt het toestel immers een strikte route, inclusief haltes. Een ander voordeel is dat je het toestel overal kan brengen waar je wilt en het ter plekke kan laten opstijgen. Daarbij wordt het dus mogelijk om heel snel en op een heel lokale basis te werken, wat gezien de kost onmogelijk is met een conventioneel vliegtuig.”

“Als we zo’n toestel echter voor elke opdracht zouden moeten huren zou ook dat kostenplaatje hoog oplopen,” weet Doctor. “Daarom bekeken we wat de verwachte levenscyclus is van zo’n drone – rekening houdend met toekomstige technologische ontwikkelingen – en besloten we zo’n toestel voor acht jaar te huren. Daardoor hebben we het altijd ter beschikking wanneer we dat willen zonder extra kosten. Bovendien kunnen we nu ook gericht samenwerken met andere vakgroepen en faculteiten van de UGent en zelfs met andere universiteiten in binnen- en buitenland.”

In Carnuntum, een Romeinse site in Oostenrijk, bewees de drone intussen een eerste keer zijn nut. In amper vier uur was het mogelijk om het civiele amfitheater vanuit de lucht te fotograferen en nadien met specifieke software een accuraat 3D-model uit de opnamen te berekenen. “Maar ook dichter bij huis willen we de telegeleide helikopter inzetten. In Gent bestaat bijvoorbeeld wel een uitgebreid luchtfotoarchief, maar de beelden zijn alleen vanop vrij grote hoogte opgenomen, waardoor de hoeveelheid details in de foto niet optimaal is. Met de drone willen we dat archief aanvullen en heel wat waardevolle archeologische informatie blootleggen. Collega’s van de UGent willen het toestel dan weer gebruiken om een waarheidsgetrouw 3D-model te maken van de historische Sint-Baafsabdij in Gent.”

Bron: Universiteit Gent

1 Comment

  1. Heel tof, maar niet echt een primeur te noemen. Misschien voor de lage landen, maar in veel landen worden ze al een tijdje ingezet!

Comments are closed.