Het Noord-Brabants Archeologisch Genootschap (NBAG) organiseert samen met Brabants Heem de archeo­logische voorjaarsstudiedag op zondag 24 maart 2013, met als thema: “Oud aardewerk, nieuwe inzichten, Studies naar aardewerk uit de late prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen en nieuwe tijd”. De studiedag wordt gehouden in de nieuw ingerichte publieksruimte van de afdeling Bouwhistorie Archeologie en Monumenten van de Gemeente ’s-Hertogenbosch, die enkele dagen daarvoor officieel wordt geopend.

Deze dag bestaat uit drie lezingen die achtereenvolgens het aardewerk uit de late prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen en nieuwe tijd als onderwerp hebben. Daarna zijn er twee workshops waarin in kleinere groepen op meer praktische wijze op het materiaal wordt ingegaan en het aardewerk van dichtbij kan worden bekeken. Tijdens de workshops is er tevens de mogelijkheid om zelf meegebracht schervenmateriaal te laten determineren.

Programma:

10.00 uur Ontvangst
Oude Sint-Jacobskerk, Bethaniestraat 4, 5211 LJ ‘s-Hertogenbosch

10.30 uur Opening en inleiding
Peter van Nistelrooij (voorzitter Noord-Brabants Archeologisch Genootschap)

10.40 uur Lezing 1
Laat-prehistorisch en inheems-Romeins aardewerk – Kennis in beweging
dr. Peter van den Broeke (Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen)

11.40 uur Lezing 2
Romeins aardewerk. Wat kun je ermee?
dr. Harry van Enckevort (Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen)

12.40 uur Lunch
De lunch vindt plaats te: NUL73 Torenstraat 9, ’s-Hertogenbosch. (schuin tegenover de ingang van de Sint-Jan).

13.40 uur Lezing 3
Bekers, borden en bakpannen: 6 eeuwen gebruiksaardewerk uit Bossche bodem (1200-1800)
drs. Ronald van Genabeek (Afdeling Bouwhistorie, Archeologie en Monumenten gemeente ’s-Hertogenbosch)

14.40 uur Aardewerkworkshop 1

15.20 uur Aardewerkworkshop 2

16.00 uur Afsluiting

Locatie:

Oude Sint-Jacobskerk,
Bethaniestraat 4
5211 LJ ‘s-Hertogenbosch

De kosten bedragen € 22 per persoon, te betalen in de zaal. Bij deze prijs is koffie, thee en de lunch (soep en broodjes) inbegrepen. In verband met de lunch is het noodzakelijk dat u zich uiterlijk 17 maart 2013 aanmeldt per e-mail: nbgarcheologie@gmail.com