Vlaams minister Geert Bourgeois heeft de voorlopige bescherming van Villa Marietta, gelegen aan de IJzerdijk in Diksmuide, ondertekend. De bescherming van dit prachtige landhuis komt er in het licht van de 100-jarige herdenking van de ‘Groote Oorlog’, omwille van zijn belangrijke historische waarde en het unieke oorlogsverhaal dat er onlosmakelijk mee verbonden is. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen een jaar de definitieve bescherming.

Minister Bourgeois: “Villa Marietta was het landhuis van mevrouw Tack, die tijdens de Eerste Wereldoorlog bekend raakte als ‘Maman des soldats’. De bakstenen villa dateert van eind 19de eeuw, en lag tijdens WO I op amper een kilometer verwijderd van de Duitse frontlinie. De IJzerdijk werd als stelling uitgebouwd met loopgraven en militaire versterkingen, als onderdeel van de eerste verdedigingslinie. Door de lager gelegen ligging van de woonst van mevrouw Tack werden militaire hoofdkwartieren en commandoposten bij Villa Marietta ingericht.

Door de dichte aanwezigheid van de frontlinie was de woning niet veilig voor vijandelijke artillerie. Toch bleef ‘Maman des soldats’ hardnekkig in haar huis, waar ze soldaten, officieren en veel hooggeplaatste personen ontving. Onder meer Koning Albert, Koningin Elisabeth, de Franse president Poincaré en vele andere personaliteiten gingen bij haar op visite. Met haar ezel deelde mevrouw Tack voedsel en sigaretten uit aan de militairen in de loopgraven. Op 20 juni 1916 ontving ze daarvoor het Ridderkruis van de Orde van Leopold II. In april 1916 werd Villa Marietta deels vernield door vijandelijke beschietingen. Dankzij de hulp van de militairen kon mevrouw Tack al na 2 dagen terugkeren. De mate waarin de villa beschadigd raakte tijdens de oorlog is niet met zekerheid vastgesteld, maar vermoedelijk heeft de woning redelijk goed standgehouden. Oorlogsfoto’s tonen beperkte inslagen op het dak en in de oostelijke muur. Bij de herstelling van die muur zijn hulzen van obussen ingewerkt, ter herinnering aan de oorlog.