Het agentschap RO-Vlaanderen heeft een procedure opgestart om het Gallo-Romeinse aquaduct in Tongeren te beschermen. Dat meldt het stadsbestuur van Tongeren. Het aquaduct in Tongeren dateert uit de tweede eeuw na Christus en is het best bewaarde aquaduct in Noordwest-Europa. Het is het enige nog zichtbare aquaduct en het grootste aarden monument in België. Als de procedure rond is, zal het traject van zes kilometer langs het aquaduct beschermd zijn als een “archeologische zone”. Een deel van het aquaduct, het bosrijke Beukenberg, werd in 1945 al als landschap beschermd.

Het aquaduct werd gebouwd om de toenmalige Romeinse stad van een constante watertoevoer te voorzien. De Romeinen maakten maximaal gebruik van het reliëf om zo weinig mogelijk te moeten bijbouwen. Nu nog vormt de kam van het aquaduct over een lengte van drie kilometer de scheiding tussen de Tongerse deelgemeenten Koninksem en Widooie. Volgens schepen van Monumenten Gerard Stassen (sp.a) vormt de bescherming van het aquaduct een “erkenning van de unieke wetenschappelijke en cultuurhistorische waarde ervan op internationaal vlak”. De schepen verwacht dat er nog voor het einde van dit jaar een definitief beschermingsbesluit zal zijn.

Foto: Erf-goed.be – Elke Wesemael